Wat is queer counseling?

Wat is counseling?

Counseling is een vorm van psychologische hulpverlening. Het zijn gesprekken met als doel je mentale gezondheid te verbeteren. We analyseren samen je situatie, om zo meer inzicht te krijgen in je achterliggende emoties, gedachten en beweegredenen. Tijdens gesprekken stel ik vragen, spiegel ik soms antwoorden die je geeft en bied ik je wat meer uitleg over hoe gedachten, emoties en gedrag verband kunnen houden met elkaar (of net niet).

Counselinggesprekken zijn steeds een beetje verschillend. De ene keer bespreken we misschien wat meer de emoties die je ervaart, de andere keer kunnen we het hebben over hulpmiddelen die je kan toepassen, we kunnen oefeningen bespreken die je kan doen of we kunnen samen zoeken naar organisaties of personen die jou kunnen helpen.

Wat is queer counseling?

Queer counseling betekent verschillende dingen. Als eerste werkt queer counseling niet aan de hand van sociale normen of maatschappelijke regels. Je wordt tijdens gesprekken steeds benaderd vanuit wie jij als persoon bent, jouw persoonlijke ervaringen en wat jij als individu nodig hebt. Queer counseling heeft dus niet als doel je te laten voldoen aan sociale normen of maatschappelijke regels: jij staat tijdens de gesprekken helemaal centraal.

Foto door Anna Shvets via Pexels.com

Nog iets dat belangrijk is binnen queer counseling is dat het ‘voor queers, door queers’ is. Je praat met iemand die dicht aanleunt bij je eigen leefwereld en ervaringen, of iemand die dicht aanleunt bij een identiteit waar je misschien nog zoekend in bent, iemand die effectief weet wat het is om queer te zijn. Je hoeft aan mij bijvoorbeeld niet uit te leggen wat voornaamwoorden zijn. Het spreekt voor zich dat ik als queer counselor al weet wat voornaamwoorden zijn en dat ik hier zelf een persoonlijke zoektocht rond hebt afgelegd. Bij traditionele counseling wordt vaak de eigenheid en identiteit van de counselor aan de kant geschoven, terwijl dit juist een grote meerwaarde kan zijn: het geeft comfort en veiligheid om te weten dat je spreekt met iemand die zich makkelijker kan inleven in jouw ervaringen.

Tot slot is queer counseling ook een verwijzing naar de cliënten of de hulpzoekenden binnen queer counseling, dit ben jij dus. Het kan betekenen dat je zelf queer of LGBTQIA+ bent, dat je zoekend bent naar je seksuele of genderidentiteit, of dat je gewoon graag wil afstappen van labels en sociale normen.

Wat mag ik dan bespreken binnen queer counseling?

Vanalles! je bent welkom om te praten over alles waar je zelf over wíl praten: negatieve gevoelens, positieve ervaringen, het dagdagelijks leven …
Als je toch liever een concreet lijstje wil van thema’s waar ik persoonlijk het meeste expertise of kennis rond heb omwille van mijn studies, professionele ervaringen, maar ook persoonlijke ervaringen, dan geef ik het graag mee:

  • alles LGBTQIA+: coming out, genderidentiteit, labels, sociale en medische transitie, enz.
  • identiteitszoektocht: uitzoeken wat je plaats is in de maatschappij, wie je bent, hoe je met je twijfelende/zoekende gevoelens om kan gaan, enz.
  • dagdagelijkse ervaringen, zorgen en moeilijkheden

Je kan bij mij trouwens ook terecht voor een verwijsbrief voor medische genderbevestigende ingrepen (bijvoorbeeld hormoontherapie, topsurgery …)

Hoe ziet zo’n counselinggesprek eruit?

Kort gezegd: hoe jij wil dat het eruit ziet! Maar om het toch nog wat concreter uit te leggen, geef ik nog wat info mee over de vorm van het gesprek.

Waar vinden de gesprekken plaats?

Alle gesprekken gebeuren online. We praten via een persoonlijke link op Jitsi Meet. Die link zal je voor het gesprek via mail van mij ontvangen.

Jij bepaalt of je liever met me praat met de camera aan, zonder camera, via de microfoon en/of via de chat. Je camera en/of micro aanzetten is bij mij nooit een must en zal ook nooit van je verwacht worden. Je mag op elk moment tijdens het gesprek gewoon je camera of je micro uitzetten als je dat wil. Het belangrijkste is dat het voor jou gewoon aangenaam en comfortabel voelt.

Hoe ziet het allereerste gesprek eruit?

Een eerste gesprek is altijd een verkennend gesprek. Ik probeer dan een beeld te krijgen van waar je het graag over wil hebben, hoe jij graag wil dat we te werk gaan en wat je verwachtingen zijn van de counseling. We bekijken tijdens het eerste gesprek dus of ik als hulpverlener iets voor jou kan betekenen.

Hoe zien vervolggesprekken er dan uit?

Vervolggesprekken zien er elke keer wat anders uit. We kunnen babbelen over emoties die je ervaart, twijfels die je hebt, dingen die je misschien graag zou ondernemen, situaties waar je op vast loopt, we kunnen concreet op zoek gaan naar organisaties of medische hulpverleners waarbij je terecht kan, soms kan ik je eens een oefening meegeven om vervolgens na te bespreken … Kortom, er zijn veel mogelijkheden. Je mag op elk moment aangeven dat je graag een andere aanpak wil of het over een ander thema wil hebben. Ik volg met plezier jouw ritme.

Hoeveel counselinggesprekken kan ik inplannen?

Je plant zoveel gesprekken als je zelf wil. Al is het steeds het best om te beginnen met eentje en dan van daaruit verder te zien wat er nog nodig is.

Ben je op zoek naar een regelmatige babbel over dagdagelijkse dingen in je leven? Dan kunnen we regelmatige gesprekken inplannen. Ben je op zoek naar specifieke informatie of doorverwijzing? Dan kan het zijn dat we met één gesprek misschien al genoeg hebben. Jij beslist hoeveel gesprekken we hebben.

Is een counselinggesprek vertrouwelijk?

Ik ben als psychologisch consulent verbonden aan de deontologische code van de Beroepsvereniging voor Psychologisch consulenten. Dit betekent dat ik beroepsgeheim heb en dat alle counselinggesprekken met mij helemaal vertrouwelijk zijn. In geen geval deel ik informatie over onze gesprekken met anderen. Zelfs het feit dat je bij mij een gesprek hebt gehad, hebt ingepland, of zelfs maar een vraag hebt gesteld over een counselinggesprek, blijft tussen ons. Je hoeft je officiële naam niet eens te gebruiken: je gekozen naam of een pseudoniem is ook prima.

Stel dat je cliënt bij me bent en elkaar eens in het openbaar zouden tegenkomen, dan zal ik nooit kenbaar maken dat je een cliënt van me bent. Ik zal daarnaast ook niet uit mezelf kenbaar maken dat we elkaar kennen. Ik volg in zo’n situaties gewoon wat jij doet: spreek je me aan, dan praat ik met plezier terug. Zwaai je eens naar me, dan zal ik terugzwaaien. Zeg je niets, dan ga ik ook niet uit mezelf tegen je gaan praten.

Notities die ik tijdens counselinggesprekken maak dienen voor mezelf als geheugensteuntje. Deze notities zijn vertrouwelijk en worden na elk gesprek weer veilig opgeborgen. Je mag de notities van onze gesprekken steeds opvragen en inkijken als je dat wil.