Categorieën
Fysieke gezondheid Hulpstukken Informatief Trans personen

Tips voor het gebruik van binders in corona-tijden

Ik schreef een tijd geleden een artikel voor ZiZo Magazine omtrent het gebruik van binders in corona-tijden. Aangezien de vierde corona-golf nu razendsnel opkomt en er terug veel zieken zijn, is het nuttig om deze tips nogmaals te verspreiden.

Een binder is voor vele trans en/of non-binaire personen een betekenisvol kledingsstuk. Je kan er namelijk gemakkelijk een platte borstkas mee verkrijgen. Het is voor velen een onmisbaar ding om de dag mee door te komen.

Er worden vaak duidelijke veiligheidsinstructies over verspreid: je mag je binder niet te lang dragen, je mag hem niet dragen tijdens het slapen, je mag hem niet aan tijdens het sporten, enzovoort.

Deze adviezen zorgen ervoor dat je geen ernstige verwondingen of gezondheidsproblemen zou oplopen. De verspreidde info over het binden terwijl je ziek bent is toch vrij beperkt. Hier gelden namelijk specifieke adviezen voor.

Door de COVID-19 epidemie zal het aantal zieken de komende tijd nog sterk oplopen en dus zijn extra voorzorgsmaatregelen over het dragen van een binder meer dan ooit nodig.

Chest-binding vraagt zeker extra aandacht tijdens corona-tijden. Wij vatten enkele tips samen voor jullie:

  1. Als je vaak moet hoesten, kan je binden best zo veel mogelijk vermijden. Een binder zet meer druk op de longen en kan de ademhalingsmoeilijkheden door het COVID-19 virus uitvergroten en zo zorgen voor vochtophoping in de longen.
  2. Je kan in de plaats van je binder extra onderhemdjes en shirts dragen. Verschillende lagen kleren over elkaar aandoen geeft vaak al de illusie van een plattere borstkas. Dit is een stuk beter voor je gezondheid dan een binder te dragen. Moest het toch bijna onmogelijk zijn om de dagen door te komen zonder je binder, kan je het best kiezen  voor binders die je al wat afgedragen hebt en die dus iets losser zitten.
  3. Zorg ervoor dat je een paar keer hoest nadat je de binder uitgedaan hebt. Op die manier stimuleer je je longen om terug gebruik te maken van hun volledige capaciteit. Het helpt ook om je bovenlichaam terug losser te krijgen.
  4. Stretch je bovenlichaam regelmatig. Zo verminder je het risico op pijnlijke spieren als je last hebt van een hoest. Ook hou je zo veel mogelijk een rechte houding aan tijdens het hoesten, dat verlaagt het risico op rug- en nekklachten.
  5. Als je hard moet hoesten, zorg er dan voor dat je je ruggengraat zo recht mogelijk houdt en dat je een beetje voorover gaat hangen, ook dit vermindert het risico op letsels.
  6. Gun jezelf een volledig binder-vrij moment als het mogelijk is. Hoe fijn het ook kan zijn om jezelf te zien met een platte borstkas je lichaam heeft zo veel mogelijk rust nodig. Als je niet de mogelijkheid hebt om thuis zonder binder rond te lopen, ga dan even naar het toilet en trek er je binder even uit. Neem enkele diepe ademhalingen om je bovenlichaam de rust te geven dat het verdient en trek dan je binder pas terug aan. Elke pauze die je neemt kan echt een groot verschil betekenen voor je gezondheid.
  7. De gouden regel bij het dragen van een binder blijft om altijd goed te luisteren naar je lichaam. Zorg goed voor jezelf, want alleen zo kunnen we samen deze isolerende periode gezond en wel door komen.

Deze tips zijn gebaseerd op de Instagrampost van Jack Metcalfe en Amelia Arnold, die beide ervaring hebben in het werken met trans thema’s. Dit artikel werd geschreven door gastauteur M. Frey Alvarez. De volledige, Engelstalige tips vind je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s